Itenerary Manila-Bohol

p_20161002_113038_hdr

Gara-gara ada tiket murah Cebu Airlines, saya memutuskan untuk menuju Filifina, salah satu negara di Asia Tenggara yang belum pernah saya kunjungi. Karena hanya punya waktu 3 hari, saya akhirnya memilih untuk mengeksplor Manila dan Bohol saja.

Dari Manila ke Bohol bisa menggunakan pesawat ke Taglibaran atau Cebu (yang ini harus menyambung dengan feri). Lumayan mahal harganya. Untunglah, di detik-detik terakhir, ada final call Airasia Big. Cuma butuh 1.000 poin dan 300 ribu rupiah untuk tiket Manila-Taglibaran pp.

Nah, berikut itenerary Manila-Bohol yang sempat saya susun. Seperti biasa, itenerarynya berubah saat saya di sana. Misalnya rencana ke Pangao Island yang saya batalkan karena ongkosnya mahal dan cuaca sedang tak bagus.  Di sini saya tuliskan juga makanan halal di Manila dan Bohol.

Feel free to copy…

Day 1 Destination Note Price
00.30-05.30 Flight from Jakarta by Cebu Air Terminal 3
06.00 Find luggage storage After Near Burger King (down the escalator). Tuker duit di lantai dasar tempat kedatangan (Ninoy Aquino International Airport Terminal 3) PHP 300 per day
08.00 Go to Intramuros Option 1: Using Grab or Uber. Pick up at Grab Pick Point

Option 2: Using Jeepney

Jadi, dari pintu kedatangan (arival gate), kita bisa jalan terus ke arah kiri, menuju parkiran. Tidak jauh dari parkiran akan ada jalan keluar menuju sebuah monumen. Nah dari situ kamu bisa nyebrang dan terus berjalan ke arah kiri (bukan ke arah Resort World Manila). Akan terlihat jeepney dengan tujuan Nicols – Baclaran. then go to MRT/LRT EDSA (Epifanio de los Santos Avenue)

Option 3: Using airport loop bus to

MRT EDSA (bus located outside arrival gate). find LRT 1- EDSA (yellow line), stop at central station.

Dari NAIA, pakai loop bus ke taft bus station (perhentian terakhir dari loop bus ini kok). Bayarnya cmn 20php. Dari taft bus station, tinggal naik tangga (deket mcd) ke stasiun mrt. Cari petunjuk ke stasiun LRT1-EDSA. Gampang kok nemunya. Kalo bingung bs nanya petugas dsana. Naik LRT1 trus turun di central terminal station. Turun, dan cari Manila city hall (deket kok, kira2 5 mnt jalan). Sebelahnya ada jalan Natividad Almeda Lopez. Belok kanan disana, trus tinggal lurus aja itu udah intramuros. Tp mesti nyeberang dulu. Ga usah nyebrang di jalannya. Ada tempat penyeberangan khusus semacam jalan bawah tanah gt. Liat aja dimana banyak ada orang2 keluar masuk. Kayak pintu masuk ke mrt di singapura lah yg bawah tanah.

Around PHP 200
08.00-10.00 Keliling Intramuros –          Fort Santiago

–          San Agustin Church

–          Manila Cathedral

–          Casa Manila

10.00-11.00 Makan siang di Quiapo. Naik jeepney aja tgl tanya yg jurusan ke quiapo. Nti turun di jalan besar (cem tn.abang) trus bs tanya aja mesjidnya dimana (di sana ada mesjid). Nah di jalan menuju mesjid itu ada banyak resto muslim. Makan banana que di kaki lima Intramuros
11.00-12.00 Back to airport Pick up bag and go to Terminal 3
13.00-14.25 Filght to Taglibaran by Airasia Hotel will pick me up
15.00-16.00 Found halal food Halal food :

–          Lanzadera’s Eatery in Loon, Bohol ,

–          Buchik Tempura in Loon

–          Buzzz Café in Island City Mall/ Galleria Luisa

–          Khan’s Kebab Express Galleriya Luisa Upper Ground Floor Food Court Area 

17.00 Taglibaran City tour Panglao Island??  Alona Beach
Day 2 Destination Note Price
08.00-10.00 To Bohol Take a bus to Carmen city at a bus station near island City Mall. Ask a driver to take you off at Chocolate Hills. There is a billboard on the road, so you will not miss it. The road take 1.5-2 hours and costs 30-80 pesos depending on the type of public transport. Then you need to go around 10 minutes up to reach a ticket office. If you prefer “habal-habal” transport or a car / motorbike rental service than you don’t need to stop at the main road, you can go directly to the ticket office.

To theDao Bus Terminal near the Island City Mall cost me 30 PHP.

At the bus terminal, look for a bus going to Carmen. Ask one of the guys there which bus to the Chocolate Hills to be sure. The bus ride costs 60 PHP. Tell the driver to drop you off by theChocolate Hills Complex. It’s pretty easy to spot, you’ll see the Chocolate Hills before you get there and a big sign. Takes about 2 hours to get here from Tagbilaran.

Near the entrance of the complex, you can take a “habal-habal” (motorbike) up the hill for about 40 PHP. It only takes like 5 minutes and it’s a pretty easy hike, but I didn’t know at the time so I took one. You also have to pay an entrance fee of 50 PHP.

10.00-11.00 Exploring Chocolate Hills Ticket price 50 PHP
Tarsius Opposite the entrance to the Chocolate Hills Complex, take a bus going back to Tagbilaran and get off at the Tarsier Conservation Area in Loboc, which should take about 30-40 minutes. Cost should be about 30 PHP.

I’ve been wanting to see these creatures since I was little after reading about them in school. There’s an entrance fee of 60 PHP to see these cute little creatures. They were actually much smaller than I thought they would be, smaller than my hand. You can take pictures, but without flash. You can also get very close but you’re not allowed to touch them. About 30 minutes here is more than enough.

Day 3 Destination Note Price
08.00-10.00 Back to Manila by Airasia Manila Bay walk Eat sapin-sapin
Lunch Robinson

–          Chicken Rice Shop

–          Arya Persian

–          Chef Tony Popcorn: GF near supermarket, front of French Baker

–          Beli oleh-oleh

Mall of Asia

–          Chef Tony Popcorn: 2nd Floor, near cinema

Max’s Restaurant Eat Halo-halo es
Halal Guys

5L Mega Food Hall, SM Mega Fashion Hall, SM Megamall

17.30 Menuju airport
20.45-23.45 Back to Jakarta by Cebu

Ada komen?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s